Hvis du også skal have den skønne orangerøde rønnebærsnaps til næste års vandreture, så er det ved at være sidste chance for at samle, inden de bliver alt for kedelige. Hvis du venter til de har fået frost, bliver de temmelig smattede at samle – gør det lidt smartere og pluk mens tid er og lad dem så komme en tur i fryseren et par døgn. Min opskrift på rønnebærsnaps er simpel. Jeg hælder vodka på de frosne bær i forholdet 1 dl bær og 2 dl vodka og så skal snapsen bare stå mørkt og med låg i en måned inden bærerne sies fra. Jeg tilsætter så lidt honning for at ”knække” bitterheden og bagefter skal den bare stå og modne. Når den så har stået et par måneder, smager jeg den til med ekstra vodka og/eller honning – bare for at runde den af, og så er den klar til brug. Snapsen bliver bedre og blødere med tiden. 

Jeg samler de første rønnebær sidst i september, hvor de orangerøde klaser er helt perfekte – de skal nemlig ikke koges til gelé, men tørres og bruges til kage og kiks. Kagen med tørrede rønnebær fandt jeg i en fransk naturkogebog. De tørrede bær skulle blødes op i vin doux, så den måtte jeg bare prøve. Jeg elsker nemlig muscat de Rivesalte, Jeg serverede kagen første gang for en gruppe vandrefolk ved Udsigten på Køge havn en januar eftermiddag til en kop varm sort te. Den vakte undren, fordi den ikke smager som andre kager. Ganske ubeskrivelig, så her har du opskriften, så du selv kan bage og smage. 

Rønnebærkage til bradepande 25×35 cm

100 tørrede rønnebær trækker i mindst 24 timer i 1-2 dl muscat de Rivesalte

4 æg piskes med 350 g sukker

2,5 dl solsikkeolie tilsættes

500 g revet gulerod tilsættes

350 g mel blandes med 1 spske salt, evt. en lille ske frø a vild gulerod og 1 spske tørgær og det hele blandes sammen

til sidst vendes rønnebørerne  i dejen, der fyldes i en beklædt bradepande og bages i ca. 35-40 minutter ved 180 grader.

Kikseopskriften har jeg fra eksperimenteret med et stykke tid, for bedst som jeg var i gang, var forrådet sluppet op og jeg måtte vente til næste gang, jeg havde tørrede rønnebær. Det har jeg nu, og jeg ved at kiksenes let bitre smag passer godt til mange forskellige festlige canapeer og ikke mindst til et glas bobler. Prøv med foie gras, røget andebryst, gåse-rillette og andre franske fristelser – det er blevet en af vores favoritter til nytår og nytårskur!

 

Rønnebærkiks – ca. 40 – 50 kiks med dia 3,5 cm 
1 dl tørrede rønnebær blendet med 
1 dl fløde
1/2 dl vand 
1 spsk. olie
1 spsk. sukker
1/2 tsk. bagepulver
røres op med 
110 g grahamsmel og 
60 g hvedemel 
rul dejen ud til ca. 1-2 mm og brug et glas til at stikke kiksene ud. Bag dem i ovnen på bagepapir i 5-10 min  ved 225 grader – de må ikke tage farve, så bliver de bitre.
Advertisements