Urte-året synger på sidste vers og den sidste ”smag for naturen”- tur er afholdt, men der er stadig masser at nyde for den aktive samler, der også kan glæde sig over den første frost. For frost skal der til før slåen skal på flaske, og hvis du er så heldig, at der stadig er rønnebær, som fuglene ikke har snuppet, kan du også få en god marmelade ud af dem, og så er der jo stadigvæk mulighed for at samle lidt brændenælde, hvis de står lidt i læ. Og havtornen er der jo også lige om lidt og lidt svampe her og der til en god gang suppe. Slet ikke ringe. Altså ikke nogen panik her, bare tid til at nyde erindringerne om det der var, og udsigten til hvad der kan samles, når solen igen varmer jorden op, men ikke mindst nyde det, der findes lige nu.

Og der er masser af oplevelser og overraskelser at se tilbage på. På første tur den 3. marts var temaet brændenælder. Og at tænke sig at noget, der altid vokser der, hvor man ikke ønsker det skal være, kan snyde så meget, at ikke engang en mistbænk kan få gang i væksten. Jeg kan stadig føle lettelsen over at have været så forudseende, at have samlet franske nælder på skiferien i Pyrenæerne så den fantastiske brændenældesuppe var sikret. Pyt med at jeg blev ”hånet” af manden, da jeg brugte en eftermiddag på sagen i stedet for at føre mig frem på pisterne. Og så fik jeg samtidigt testet, hvordan frosne brændenælder virker. Det kan godt anbefales at samle mange nælder og så blanchere og fryse i portioner, lige til at putte i ”det daglige brød” eller i suppe. Faktisk lykkedes det os at finde præcis så mange spæde brændenælder, løgkarse- og røllikeblade på vandreturen, at deltagerne kunne lave en pesto af egen høst, når de kom hjem.

Den anden tur i midten af april var uovertruffen, hvad mængden af urter angår. Der var alt hvad hjertet kunne begære, og alle høstede store mængder af sødskærm, løgkarse, skvalderkål, bellis, violer, skovmærke og meget meget mere. Og frokosten i pavillonen ved Tryggevælde Å var en skøn oplevelse. I modsætning til turen i marts, var det nu så lunt, så vi rigtigt kunne nyde pausen og give os tid til at smage på diverse pestoer, græsplænesalat, løgkarsesuppe og mit fantastiske langtidshævede brændenældebrød, der er en fast del af menuen (opskriften blev også gengivet i Vandrefestivalsavisen). Undervejs fik vi mange gode diskussioner om bæredygtighed, økologi og botanik. Jeg er sikker på at alle havde den, der fornemmelse af, at have fået indsigt i noget nyt, fantastisk og alligevel ligetil og naturligt. Det var en utrolig stor oplevelse, for det var jo lige præcist det, der i første omgang gav mig ideen til ”smag for naturen” turene. At vise og lære andre, hvor let det er at høste og anvende naturens vilde urter, og ikke mindst hvor godt det smager. Ikke noget hokus pokus og timevis i køkkenet. Vi går efter det, der ligger ”til højrebenet”. Når det er på plads og er blevet en del af hverdagen, så kan hver enkelt forsætte på egen hånd og i eget tempo.

Sommerturen i juli var nøje tilrettelangt på baggrund af sidst års kirsebærhøst. I år var der bare ikke nogen kirsebær. Det er jo lidt surt, når man har øvet og fremtryllet opskrifter på både snaps og kage. Det samme galt de endnu ikke modne og meget fåtallige mirabeller til marmeladeopskriften – dem havde jeg klogt nok gemt en portion af på frost, så det var bare en god joke, da jeg viste, hvor vi skulle have høstet. Men der var jo så meget andet godt at samle; kulsukker, hybenrose, sødskærm og de flere skønne nælder til brødet, så turen var alligevel en ubetinget succes. Og vi fik endda også lokaliseret den fredede orkide ”ringplettet gøgeurt”, eller Køge-urt, som den kaldes lokalt.

Så blev det til den afsluttende svampetur. Lidt anderledes end de andre ture, hvor vi også går raskt til i perioder imellem ”høstområderne” – som på jagt går fra såt til såt. På svampetur går man langsomt, opmærksomt og får ikke så meget horisont. Tidspunktet skulle efter kalenderen være perfekt, men den tørre sensommer, som vi jo har nydt på anden vis, er ikke svampe vejr. Alligevel lykkedes det os at finde ca. 20 forskellige arter. Både spiselige og uspiselige.  Bjørn Hirshals, der underviser i svampekundskab i Foreningen til Svampekundskabens Udbredelse, holdt et kort indlæg om svampe i almindelighed og de vigtigste regler for en begyndersvampejæger i særdeleshed. Bjørn havde en lille folder til alle med de svampe, som vi burde kunne finde, hvis altså vejret havde været med os. Nærmest sædvanen tro og belært af tidligere ture, havde jeg i løbet af august holdt grundigt øje med mine ”jagtmarker”, så jeg havde samlet de mange svampe, der skulle til for at også denne frokost i ”svampens” tegn blev en realitet. Flere spiste 3 portioner svampesuppe udover nældebrød med diverse pesto, svampemayo og chutney, og salaten med de langtidsbagte moreller fik også ben at gå på. Alt i alt en blåstempling af mine kulinariske evner. Men turen var jo så langt fra slut. Videre nede på stranden kunne vi sikre salaten og fyldet til tærten, der var nemlig rigeligt af strand- og spydmælde, strandsennep, hyben og en smule af den skønne peberrodssmagende hjertekarse. Vi sluttede en lang jagt af lige inden Køge Havn. Jeg havde ikke jagthornet med, så jeg kunne blæse urternes eller svampenes ode, i stedet serverede jeg en rilleke-ralleke-røllike kage med kold myntesaft i eftermiddagssolen.

Det har været fantastisk at se flere deltagere møde op flere gange og fortælle, hvor inspireret de har været, og hvor meget de har taget til sig, som en god vane, når de alligevel er på vandretur, hundeluftetur, hent- børn-fra-institutionstur. De små hæfter med opskrifter, som jeg har lavet til hver tur, er flittigt blevet brugt, og her på sidste tur, var der flere der med ærgrelse indrømmede, at de manglede et enkelt hæfte eller to. Jette Nørby som medturleder, Keld Jørgensen og Johan Phoelich som medhjælpere på turene, har været en uundværlig hjælp, og har givet lige det pift af luksus på turene, som gjorde at deltagerne følte sig godt tilpas. Også venner og familie har været involveret, for de har villigt og med åbent sind i flere år (og staddigvæk) lagt ”mave og ører” til mine fund og frembringelser og sat hælene i, når det det gik for vidt. Det er jeg dem dybt taknemmelig for.

Så nu ser jeg frem til at planlægge næste års smag for naturen ture – mange erfaringer klogere og mange oplevelser rigere. Så hold øje med Roskilde afdelingens annoncer, og meld dig til, når du har tid og lyst, du vil ikke blive skuffet.

Fakta om Smag for naturen turene:

Hvad er en ”Smag for naturen tur”? En smag for naturen tur, er en dagvandretur, som alle andre vandreture på en 10-12 km, dog stoppes der med mellemrum op for at beundre, bestemme og høste de urter, der indgår i dagens forplejning (formiddags snack, frokost og eftermiddags snack). Al forplejning er forberedt på forhånd og leveres på aftalte ”pausesteder”. Der er altid et hovedtema – eller en urt, der har specielt meget fokus på grund af anvendelighed, tilgængelighed og mængde, men vi taler om alle årstidens/månedens urter.

Hvad skal du have med på en ”Smag for naturen tur”? Du skal have godt humør, gode sko, din dagrygsæk og tøj til vejret. Du skal huske at medbringe et krus og vand til eget brug, resten af servicet  og forplejning sørger vi for. Det er smart med en kurv til urter, men en pose kan også gøre det.

Hvad koster det at deltage på en ”Smag for naturen tur”? Det koster 125 kr. at deltage og det inkluderer al forplejning i løbet af dagen, undtagen vandet i din personlige vanddunk og transporten frem og tilbage til møde- og slutsted.

Hvad får jeg ud af at deltage på en ”Smag for naturen tur”? Du får indsigt i spiselige, danske urter. Du får mad tilberedt på de urter/bær/svampe, du præsenteres for, så du på stedet kan vurdere, om denne urt/ret er noget du gider beskæftige dig med. Du skal ikke lave maden selv, og du får opskrifterne udleveret. Du får kreative indput til, hvordan du let anvender naturens urter i din hverdag, og lejlighed til at øge eller dele din viden samt udfordre turlederne på deres.

Gentages ”Smag for naturen turene i 2013”? Ja, Jette Nørby Petersen og jeg gentager turene, men vi dropper den tidlige, så vi er sikre på at urterne er kommet frem efter vinteren. Det bliver næsten samme ruter i og omkring Vallø Slot til gengæld byder vi på nye og inspirerende opskrifter og et par ”uundgåelige klassikere” fra dette års kulinariske repertoire. Datoerne er den 14. april, den 9. juni og den 8. september. Sæt allerede nu X i kalenderen, så du ikke går glip af noget.

Advertisements